Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mutassuk meg magunkat!

2018.03.03

A Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolai

 „természeti-faliújságjai”

 

Ajánlott korosztály: óvódától felnőttekkel bezárólag

Tantárgyi kapcsolatok: környezetismeret, biológia, technika, rajz, magyar irodalom

Megalapozás: A természettudományi folyosónkon több faliújságot is készítünk, a Közösségi Termünkben több kiállítást is rendezünk e témában, amelynek vezetői az iskolakertészeink és a Süni szakkör, felhasználva iskolánk többi diákjainak anyagát is.

Megvalósítás: Az iskolakertünkben található növényekről pompájukban fotókat készítettünk. Ezeket, és parkunk fáit, növényeit, állatait a művészetis tanulók kis művészként „újraalkotják”, (rajzolják, festik, makettezik különböző technikákkal) visszaidézik a többiek számára is műalkotásaik során. Mindezeket a Közösségi Teremben és az iskola folyosókon elhelyezett paravánokon kiállítjuk.

Feladatlapokat állítottunk össze, amelyeknek jó megoldóit sorsolás útján megjutalmaztuk, kis ajándéktárgyakkal. A szülők is meglátogatták a nagy kiállításainkat pl „Iskolánk környékének élővilága” fotókiállítást, nyitottak minden érdeklődő számára. A Süni szakkör által irányított „természeti faliújságokon” hétről-hétre megjelennek meg az új képösszeállítások, írásos vetélkedő kérdések, amelyek kerti növényeinkkel a kert állataival vagy egyéb környezeti képekkel kapcsolatosak, versek és rajzok is szerepelnek közöttük. A benti kiskertet készítők fotói is megjelennek a faliújságok időszaki összeállításain.

Iskolakertünk gyógy- és fűszernövényeit, zöldségeit, gyümölcseit nemcsak az osztálydélutánokon hasznosítjuk, tankonyhánkban elkészítve gyógynövényteák, saláták, gyümölcsturmixok, kerti növényeinkből pástétomok, szendvicsek, hanem alapul szolgál a vizuális tanszakosok művészeti alkotó munkájánál. A tanév elején az Oltalom Alapítvány vezetőivel a tankonyhánkon kertünk alapanyagaiból pástétomokat, szendvics krémeket készítettünk, és kóstolót vittünk a többi iskolás és a tantestület számára is. Így mutattuk meg iskolakertünket és magunkat az összes iskolalátogatónak, betérőnek.

A képek elérhetők a galériában: kattints ide