Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Móra Ferenc „újabb” arcai

2016.04.12

A közismert magyar íróról, a répcelaki általános iskola névadójáról nem egy megemlékezés, méltatás készült már „Móra Ferenc ezer arca” címmel.

Az utalás elsősorban napi tevékenységeire utal, hiszen diploma nélküli tanárként, újságíróként, újságszerkesztőként, múzeum és könyvtárigazgatóként, régészként végzett munkája közismert, és már közhely számba menő.

Az utóbbi évek kutatásai azonban, melyek az író összes fényképfelvételének felgyűjtésére irányultak, kiderült, hogy a szó szoros értelmében is ezer arcú ember volt. Képein keresztül nyomon követhetjük életrajzát huszonéves korától haláláig, megismerhetjük családi körben, baráti társaságban, irodalomtörténeti és múzeumtörténeti szerepekben, irodalmi és tudományos társulatokban, közéleti fellépésekben. Fényképeinek igen jelentős része készült műteremben, ezek a valóban közismert portréi, újabban azonban egész riportsorozatokat ismerhettünk meg kiskunfélegyházi díszpolgárrá avatásáról,  az alföldi szőregi és deszki ásatásairól, kirándulásairól, gyógykezeléséről, stb.

Az április 15-i iskolai ünnepen a jelenleg ismert több, mint 200 fotóból kisebb összeállítást mutatunk be, nemcsak a magyar közgyűjtemények, hanem rokonok és magángyűjtők anyagából válogatva.