Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A sokoldalú Móra Ferencre emlékeztek Répcelakon

2016.04.21

Répcelak (Civil/Dr. Mesterházyné Jánosa Magdolna) – Húsz évvel ezelőtt vette fel a répcelaki iskola Móra Ferenc nevét. Már az elmúlt tanév óta / Móra életének, halálának kerek évfordulója óta / készül az iskola e helyi jubileumra. Tanár- és diák- küldöttség járt  Kiskunfélegyházán a városi ünnepségen, felvette a kapcsolatot a Móra iskolákkal, és részt vett.  Pl .a zalakarosi Móra-napon;  több, mint száz kötetből álló nyitott olvasósarkot hozott létre, hogy minél jobban megismerhesse Móra  életét, műveit; 7 fordulóból álló vetélkedőt indított el „ Móra tanár úr feladványai” címmel, a Móra- falon és a faliújságokon, iskolai leveleken újabb és újabb Móra idézetek voltak olvashatóak, újabb és újabb fotók jelentek meg az ezerarcú Móráról. Hónapok óta folyik a készülődés: új iskolapólót terveztek, pályázatkiírásokat  küldtek szét. Április 11-től Móra témahetet szerveztek, amelynek  zárásaként pénteken „ Szeretet az élet” Móra idézetet véve mottóul  megemlékezést tartottak.

A Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és AMI diákjai a hét minden napján valamilyen formában névadójukkal foglalkoztak, a pedagógusok minden tantárgy óráján a sokoldalú alkotó életének valamelyik aspektusát helyezték a középpontba.. A Költészet Napján volt mórás diák, a helyi festőművész Jagadics Mónika kiállításának megnyitója volt az iskola közösségi termében. Ezt követte a vers- és prózamondó verseny, kedden kvíz-vetélkedő idézte az író emlékét. A szerdai focikupát is Móra emlékének szentelték, csütörtökön pedig elültették kedvenc fáját, a nyírt.

A jubileumi ünnepséget pénteken a Szent István Katolikus Templom impozáns épületében tartották. Meghívták a Móra iskolák, a környékbeli iskolák képviselőit, a civil szervezeteket, az iskola egykori tanulóit. A díszvendég Vészits Andrea volt, aki Mötyő néni, az unoka ágán Móra Ferenc dédunokája. Köszöntőt mondott a jelenlegi intézményvezető. Szoporyné Szabó Piroska tanügyigazgatási referens, aki a névadás idején az iskola igazgatója volt emlékezett a névadásra.  Kiskunfélegyházáról és Szegedről érkezett rangos előadók ismertették Móra Ferenc életének korszakait, méltatták sokoldalú életútját, író, tankönyvíró, újságíró, régész, könyvtárigazgatói és muzeológusi tevékenységét. Az ünnepséget a volt mórás diákokból álló kamarazenekar, a nyugdíjas népdalkör és a Tarisznyás zenekar műsora színesítette. A kisiskolások a Zengő ABC-vel, más Móra írásokkal, nagyobbak saját, országod irodalmi pályázatra készült novelláik felolvasásával köszöntötték az évfordulót.

A megemlékezés délután, a művelődési házban oldottabb, családias légkörben folytatódott. Dr. Kürti Béla, a szegedi múzeum nyugalmazott főtanácsosa volt az előadó, aki Móra életének kevésbé közismert fotográfiáiból egy képeskönyv összeállításán dolgozik. Szavai nyomán az anekdotázó, társasági ember Móra portréja bontakozott ki. Utána Móra tiszteletére komolyzenei hangversenyt adtak a volt mórás és jelenlegi mórás zeneművészeti tagozatosok.

Az ezerarcú író emléke előtt tisztelegve az iskola Móra illusztrációs rajzpályázatot is hirdetett. Erre helyből és az ország más, Móra nevét viselő iskoláiból 277 szebbnél szebb alkotás érkezett

 

Tersztyánszky Krisztina                                        

 Civil tudósítók koordinátora

Vas Népe Szerkesztősége

 

img_0609.jpg

img_0605.jpg

img_0617.jpg

templomi-nagykep.jpg

veszits-andreaval-a-mora-fal-elott.jpg

Fotók: Varga Ákos